Uber, Airbnb & co: de stroomversnellers van de sharing economy

Uber, Airbnb & co: de stroomversnellers van de sharing economy

Hoe werken apps zoals Uber, Airbnb en MonkeyParking? Wat zijn de voordelen? In dit artikel ontdekken we de geheimen van de sharing economy en de apps die dit nieuwe systeem ondersteunen.

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek, maar je wekker ging niet en je bent te laat. De bus rijdt niet, er is geen taxi in de buurt en bovendien kun je je geen 40 euro voor een taxiritje veroorloven. Waarom maak je dan geen ritje met Uber?

Of je werkt als freelancer en je hebt een gebrek aan opdrachten. Je inkomen daalt, maar je vaste lasten blijven hetzelfde. Je hebt thuis een mooie logeerkamer die je eigenlijk zelden gebruikt. Waarom verhuur je die dan niet via Airbnb om zo wat bij te verdienen?

Uber, Airbnb, MonkeyParking, BlaBlaCar, TaskRabbit, EatWith en vele andere diensten maken deel uit van de zogenaamde sharing economy. Een systeem dat gebaseerd is op de verdeling van goederen en diensten onder de gebruikers. In dit artikel nemen we een aantal diensten onder loep en bekijken wat de voordelen en risico’s zijn.

Hoe werkt de sharing economy?

Afgezien van de definitie op Wikipedia is de sharing economy, in het Nederlands ook wel deeleconomie genoemd, een systeem van uitwisseling van goederen of diensten die bijna altijd gebaseerd is op web- en smartphonetoepassingen.

De sharing economy heeft vele verschillende vormen en structuren. Het kan zowel op non-profit basis als voor de winst, maar het draait altijd om een ruil tussen de ene persoon en de ander. We spreken daarom ook wel van een peer-to-peer economie.

De sharing economy. Bron: TrustCloud.

Hoewel het een redelijk nieuw fenomeen is, schreef een columnist van The Economist onlangs dat de sharing economy zijn oorsprong vindt in de beroemde file sharing-software Napster. Deze heeft “de sharing economy geïnspireerd, waarbij de software het mogelijk maakt om dingen te delen en uit te wisselen”.

Sharing economy apps: welke zijn er en waarvoor dienen ze?

Er zijn veel apps die inspelen op de sharing economy. De meest bekende zijn waarschijnlijk Uber (voor Android en iPhone) en Airbnb (Android en iPhone), waarmee huiseigenaren hun (vakantie)huis kunnen aanbieden aan toeristen voor een kort verblijf.

Er zijn nog veel meer diensten, maar we focussen ons hier slechts op de meest bekende. Waarschijnlijk heb je ook wel eens gehoord van BlaBlaCar (Android en iPhone), een applicatie waarmee je mensen kunt vinden om je auto en benzinekosten mee te delen.

Met MobyPark verhuur je je parkeerplaats als je die niet gebruikt. Heb je eindelijk een parkeerplek in de binnenstad gevonden?

Deze diensten draaien niet alleen om reizen. TaskRabbit (Android en iPhone) is een soort “heitje voor een karweitje” waarmee je kleine klusjes uitbesteed aan mensen in je buurt. Met Couchsurfing (Android en iPhone) bied je je bank of logeerbed kosteloos aan aan reizigers van over de hele wereld.

De website van CouchSurfing.

Fon (Android en iPhone) is een platform waarmee je je wifi-netwerk deelt met andere gebruikers van de dienst. Met EatWith vind je mensen om thuis of uit mee te eten en via Yerdle bied dingen aan die je niet meer nodig hebt.

De lijst met diensten wordt steeds maar groter en groter. Maar waarom zou je ze gebruiken?

Voor- en nadelen van de diensten

In de sharing economy kun je als gewone burger geld besparen, maar ook wat extra zakgeld verdienen. Bij Airbnb bijvoorbeeld, verdien je je vakantiehuis terug door deze te verhuren in de maanden dat je er geen gebruik van maakt. Ga je in een andere stad op vakantie, dan betaal je bij Airbnb stukken minder dan in regulier hotel.

De website van Airbnb.

Maar de voordelen voel je niet alleen in je portemonnee. Matteo Stiffanelli, Country Manager van Airbnb Italië, omschrijft het als volgt: “In de sharing economy heb je efficiënter toegang tot goederen en diensten. Het reizen met Airbnb is een unieke ervaring en stelt je in staat plaatsen te bezoeken die je je anders niet kon veroorloven.”

Je kunt dus niet alleen geld verdienen of besparen. Misschien maak je nieuwe vrienden op reis via BlaBlaCar, ontmoet je je toekomstig partner tijdens het couchsurfen en leer je het echte leven in Istanbul kennen in het appartement van een local dat je via Airbnb huurt.

Aan het gebruik van de verschillende diensten zijn wel juridische risico’s verbonden, afhankelijk van het land waarin je je bevindt. In bijvoorbeeld Amsterdam, Milaan en Barcelona is het verboden jezelf als chauffeur aan te bieden via UberPOP.

De website van Uber.

In New York en San Francisco is het illegaal om je huis korter dan 30 dagen te verhuren zonder dat je er zelf verblijft. Als huurder zelf heb je niks te vrezen, maar het is goed mogelijk dat het in de toekomst stukken lastiger wordt om in één van deze plaatsen een appartementje te huren via Airbnb.

In sommige gevallen is de wet aangepast aan de nieuwe behoeften die door de sharing economy ontstaan. In Amsterdam en Hamburg was korte termijn verhuur bijvoorbeeld illegaal, maar inmiddels niet meer.

Het risico van fraude dat inherent is aan de sharing economy is niet te onderschatten. “Eén van de fundamentele problemen van de sharing economy is veiligheid. Dit is ook voor ons een grote uitdaging, waar we hard aan werken,” aldus Stiffanelli van Airbnb.

Airbnb geeft je bijvoorbeeld tips als je negatieve feedback krijgt van gebruikers. Ook kun je je als huurder op verschillende manieren beschermen tegen zwendel. Stiffanelli zelf zegt zeer selectief te zijn en alleen maar te reserveren als de host beschikt over minimaal vier van de vijf sterren. Beoordelingen van andere gebruikers zijn dan ook zeer belangrijk in de sharing economy.

Toch kun je het nooit zeker weten. Met EatWith, zegt gebruiker Ravi, weet je als host nooit van te voren of je klanten echt betalen, en als gast heb je is het moeilijk in te schatten wat de kwaliteit van het eten gaat zijn.

Een alternatieve economie gebaseerd op interactie

Eén van de belangrijkste verschillen met klassieke consumptie-economie is dat de diensten gebaseerd zijn op online communities waarin voortdurend mening worden uitgewisseld. “Airbnb is geen prikbord, geen supermarkt. Het is een gemeenschap waarin de communicatie van mensen van essentieel belang is en dat is haar kracht.”

Zoek je dus naar informatie over de diensten, check dan niet alleen de wetgeving, maar kijk vooral naar je medegebruikers. Zij vormen, samen met jou, de dienst en samen zorgen jullie ervoor dat deze zo goed mogelijk werkt.

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden